Zima nie jest przyjazna ptakom. Większość energii, której maja w swoich małych ciałkach pochłania im w tym czasie poszukiwanie niezbędnego do życia pokarmu.

Wielu z nas podejmuje się dokarmiać ptaki w zimie, często robi to jednak nieudolnie. Co może się skończyć dla nich tragicznie.

Ptaki często przylatują w pobliże naszych domów, gdyż wiedzą doskonale, że mogą spodziewać się „darmowej stołówki”. Jeśli już zdecydujemy się na zimowe dokarmianie ptaków – róbmy to regularnie. Ptaki szybko przyzwyczajają się do takiego źródła pokarmu i dłuższe przerwy w dostarczaniu im pożywienia mogą być dla nich niebezpieczne. Kiedy powinniśmy zacząć je dokarmiać ?

Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same. . Początkowo wykładamy niewiele pokarmu, aby się nie zepsuł. Dokarmianie kończymy z wraz z nadejściem wiosny (przed końcem kwietnia).

 

Nie rozpoczynajmy dokarmiania ptaków zbyt wcześnie, gdyż zaburza to wędrówkę łabędzi i kaczek, powodując ich pozostawanie w Polsce i późniejsze problemy w przetrwaniu zimy.

Pamiętajmy, ze ptaki nie jedzą tego co my. Do karmienia używamy tylko naturalnych produktów. Nie mogą one być w żadnym razie przetworzone przez człowieka. W sklepach bez trudu dostaniemy różne kasze, zboża, płatki owsiane czy ziarna słonecznika. Dla wielu ptaków przysmakiem może być słonina ważne jest jednak by zbyt długo nie wisiała bo zjełczeje. Trudno ustalić uniwersalne menu dla wszystkich ptaków wiemy na pewno jakie gatunki co lubią co z łatwością znaleźć można na ekologicznych portalach:

  • Gołębie, sierpówki, kawki i gawrony jedzą grubą kasza, pszenicę, a także czerstwe, białe pieczywo pokrojone w kostki o wielkości 1 cm.

  • Sikory jedzą surową słoninę, łuskane nasiona orzechów włoskich, słonecznika (łuskane lub w łupinach) oraz konopie.

  • Kosy i kwiczoły jedzą przekrojone jabłkamorele, mrożone owoce czarnego bzu, jarzębiny, ligustra, porzeczek, jagód, aronii, a także rodzinki i pokrojone daktyle. Należy unikać podawania suszonych owoców, gdyż pęcznieją w wolu, co w przypadku zjedzenia zbyt dużej ilości może być dla ptaka niebezpieczne.

  • Wróble i mazurki jedzą proso, drobne kasze, łuskany słonecznik.

  • Dzwońce i zięby jedzą nasiona słonecznika i konopie.

  • Trznadle jedzą proso, łuskany owies i płatki owsiane

Ptaki są często dokarmiane w sposób przypadkowy i nieprzemyślany, a niewłaściwy rodzaj pokarmu powoduje więcej szkód niż pożytku. Głodne ptaki zjedzą wszystko, ale efekty mogą być tragiczne.

Ptaków nie wolno karmić produktami solonymi – t.j. orzeszkami solonymi, soloną słoniną, słonym pieczywem. Bardzo niebezpieczny jest pokarm zepsuty (np. spleśniały chleb) lub pieczywo namoczone i zamarznięte.

Nie wolno dawać ptakom nie ugotowanego pęczaku oraz innych pęczniejących w przewodzie pokarmowym ziaren i kaszy.

Pamiętajmy zatem zimową porą o naszych skrzydlatych przyjaciołach. Pomóżmy im przetrwać ten trudny dla nich okres. Róbmy to jednak tak, by im pomóc, a nie zaszkodzić.